Firma Nowel (wcześniej Nowel Piekarnia Nowakowski) to biznes, który ma prawie 100-letnią tradycję. Jej początkiem była mała, rzemieślnicza piekarnia, założona przez dziadka dzisiejszej właścicielki. Co pozwoliło jej na przeistoczenie niewielkiego rodzinnego biznesu w giganta na rynku wypieków? – Pracowitość, wytrwałość i pozytywne myślenie, bo nie zawsze się uda – tak na pytanie o cechy istotne w osiągnięciu sukcesu odpowiada Elżbieta Zajezierska, prezes zarządu spółki Nowel.
Sekret powodzenia tej firmy tkwi także gdzie indziej. – My nie stosujemy żadnych środków konserwujących. Staramy się robić produkty na naturalnym zakwasie, dbać o środowisko. Wprowadzamy wszystkie rzeczy, które ograniczają emisję spalin, zużytych kartonów, staramy się też nie używać w firmie plastiku. Nie możemy zaśmiecać swojego miasta, swojej ulicy – mówi Elżbieta Zajezierska.
Dlaczego temat zrównoważonego rozwoju jest dla firmy tak istotny? Dowiedz się z naszego filmu! A także:
- Kto i na jakich stanowiskach może znaleźć pracę w spółce Nowel?
- Dlaczego praca w piekarni jest ciekawa?
*Nowel Sp. z o.o. nagrodzona została Wektorem za rok 2021 (nagroda przyznawana przez Pracodawców Rzeczypospolitej Polskiej). Elżbieta Zajezierska odebrała statuetkę za wyznaczanie nowych ścieżek rozwoju branży piekarniczej w Polsce i Europie oraz za skuteczne łączenie tradycji piekarniczych z najnowocześniejszymi technologiami.
Elżbieta Zajezierska – właścicielka firmy Nowel. To rodzinna firma o niemal 100-letniej tradycji, której początki wywodzą się z małej, rzemieślniczej piekarni założonej przez dziadka Pani Elżbiety. Piekarnia Nowel z sukcesami funkcjonuje na rynku pieczywa mrożonego od kilkunastu lat, a od 2010 roku skupia się wyłącznie na wytwarzaniu pieczywa do odpieku. Obecnie produkuje 144 tony pieczywa dziennie. To dostarczane jest do największych sieci handlowych w Polsce i całej Europie.